sezóna 2022

dne 7. ledna začal na základě biblických znamení a věštby z kávové sedliny rituál klíčení první vlny chilli semínek pro tuto sezónu (2022).

V několika následujících etapách pak byly úspěšně vzkříšeny tyto druhy papriček:

Capsicum Chinese:
Habanero červené, žluté a čokoládové - klasika všech klasik
Naga Morich - superhot paprika,
Carolina Reaper - hybrid, šampion pálivosti,
Numex Twilight - hybrid z univerzity New Mexico, krásné barvy během dozrávání. Potěcha pro oko.
Big Black Mama - hybrid, zajímavá na pohled zejména svou ošklivostí
Malé červené, velikosti Numex TWL
Trinidad Moruga Scorpion - tu jsem dostal výměnou jako sazenici

Capsicum Annum:
Jalapeňo - neurazí nikoho, dařilo se jí i venku na Vysočině
Cayen - osvědčený model, stejně jako Jala slavila úspěch v outdooru Vysočiny.
Giallo - prostě žlutá, asi už ji sázet nebudu. Cayen je chutnější.
Atzeco - koupená semínka avizovanou pálivost nemají ani náhodou (až 450 000 SHU), paprika je absolutně nepálivá, avšak zajímavého vzhledu fialových květů i listů. Zabírá místo. Příští rok ani náhodou.

Capsicum Frutescens:
Rawit - vypadá pěkně, množství papriček roste kolmo vzhůru. Je to tradiční asijská paprička. Z mého pohledu má tenkou dužinu a je plná semínek. Není špatná. Možná má šanci být v seznamu na příští rok.   

Rok 2022 byl první rok, kdy jsem zkusil Chilli papričky pěstovat, ten předchozí něco jako zkouška, koupené sazenice, nic vážného. 
Na zasklené lodžii v Praze se jim dařilo dobře, pokus na Vysočině také nebyl úplně marný. Úspěch tam slavily Jalapeňa a Cayen. Jejich genofond se tam bude doufám úspěšně vracet. To co se osvědčilo je spolu s dalšími moudry v rubrice
pěstování Chilli.  

Pozdní sběr

tak, jako každá legrace jednou končí, podobně i letošní sezóna pěstování chilli dospěla do svého finále. Dne dne 17. listopadu jsem sklidil všechny zbývající plody ze zasklené lodžie. Nesouviselo to s oslavou pravdy a lásky, ale byla to nutnost. Dřív jsem se k tomu prostě nepřinutil a venkovní teplota už nebyla nic moc.

Domů jsem přesunul v rámci pokusu o přežití do příchodu jara 4 rostliny.

Naga Morich - jednu kytku jsem nechal tak jak byla a zůstane v teple domova. Carolina Reaper, Habanero Choco a Moruga Trinidad Scorpion, tyhle tři krasavice byly ostříhány do podoby menšího totemu a umístěny v neobývané místnosti, kde se netopí. Dle předpokladu by měly s občasnou zálivkou přežít do jara, následně obrazit a po přesazení do vetší nádoby předvést svou nejlepší formu kterou završí bohatou úrodou. Tak uvidíme.

Každopádně poslední úroda byla zpracována hned následující víkend.

Jalapeňa, Cayen a Gialo byly formou řezů naloženy do oblíbené kombinace sůl, pepř, kari, sladká mletá paprika a cukr.

Rawit papričky v témže nálevu, avšak v celku. Nemá cenu je krájet, jsou menší a hezky to vypadá.

Poslední co zůstalo a bylo zralé - 16x Habanero Red Maya, 14 kusů Nagy Morich, 9x Habanero Choco, 6 menších Carolín, 4 kusy Haba žlutého a jedna Big Black Mama šlo do omáčky s kouskem cibule, česnekem a polovinou sladké tlustostěnné papriky - Bell Pepper. Původně jsem chtěl přidat kousek limetky, ale nakonec mi přišlo, že je to vlastně zbytečné. Aby to nebylo, jako když pejsek s kočikou dělali dort.

Sezóna zakončena. Příští začne co nevidět.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky